Зорница Танева: Тази година Нощ на Ангелите подкрепя пет каузи

Зорница Танева: Тази година Нощ на Ангелите подкрепя пет каузи

юни 09, 2023

За пореден път благотворителната акция „Нощ на Ангелите“ ще обедини заведения и артисти от цял Пловдив, а и извън него. Този път в благотворителната кауза се включват над 120 заведения и търговски обекта. Събитието ще се състои на 17 септември, когато заведенията ще отделят процент от оборота си и ще го дарят за каузата, а на сцена „Ядрото“ в квартал „Капана“ се организира благотворителен базар, детски работилници и други инициативи, които също ще подкрепят инициативата. По време на всички тях ще бъдат поставени кутии за събиране на средства, а участниците ще дарят и част от събраните средства от продажбите. Тази година инициативата е подкрепена и от градските футболните отбори „Локомотив“ и „Ботев“.

Разговаряме със Зорница Танева от фондация „Нощ на Ангелите“ за важността и смисъла от благотворителните мисии, гражданското общество и тазгодишното издание на събитието.

– Какво е Нощ на ангелите и как се роди идеята? Защо Ангели?

Инициативата възникна като идея преди три години, когато нашият близък приятел Ангел бе диагностициран с острата лимфобластна левкемия и по най-бързия начин трябваше да съберем 400 00 лв. за трансплантация в Германия. Започнахме с ударна кампания, направихме много дейности за събиране на средства, но в един момент се изчерпахме и решихме да направим голяма, финална инициатива, с която да съберем нужния остатък.

Започнахме да водим разговори със заведения. Идеята се състоеше в това в конкретен ден хората да излязат с близки и приятели, да седнат на заведение, да си прекарат добре, а собствениците да дарят част от оборота в помощ на Ангел. Включиха се над 140 заведения, както и много други търговски обекти, организирахме и благотворителен базар в кв. „Капана“.

Избрахме датата 17 септември – на празника на Вяра, Надежда и Любов. Ангел стана кръстник на името на инициативата и фондацията, асоциирайки го с това, че всички хора, които даряват за него, са ангели.

– Как са Ангел и другите деца, които сте подкрепили? Как се развива лечението им?

Ангел прекара близо година в Германия, където се подложи на лечение, трансплантация и посттрансплатационен период. Вече е у дома, чувства се много добре, продължава да пие лекарства за нарушения в имунната система и води нормален живот, доколкото е възможно след такова преживяване.

Миналата година събирахме средства за вливане на стволови клетки за Божи, с диагноза аутизъм. Неговото лечение ще е продължително и трудно, но се забелязва голямо подобрение. В началото се лекуваше в Киев, но за съжаление, заради войната го преместиха в Словения.

Тъй като надхвърлихме нужната сума за Божи, останалите средства дарихме за друго детенце – Ивайло, който има вродена аномалия на крака – почти няма ходило. Той претърпя няколко операции, вече ходи и му предстои още една за фиксиране на стъпалото.

Наскоро направихме кампания и за млад мъж на 23 години, който имаше спешна нужда от бъбречна трансплантация. Той също вече е добре, прибрал се е от клиниката в Турция и се възстановява успешно.

– Как избирате кои каузи да подкрепите?

 Когато много хора почнат да се обръщат към теб, всеки с личната си тежка история, е много трудно да откажеш. Все пак, се стремим да следваме някои точки, като това да избираме хора, нуждаещи се от спешна медицинска намеса, да са главно деца или млади родители.

Тази година решихме да подкрепим пет различни каузи: едно дете с вродена аномалия, нуждаещо се от рехабилитация; едно момиченце с вродена аномалия на ръката, която трябва да бъде оперирана; една млада самотна майка с онкологично заболяване; млад баща, който страда от рак на панкреаса; един мъж, който е диагностициран със същото заболяване на ангел – острата лимфобластна левкемия.

– Какви хора са членовете на фондацията?

Ядрото на фондацията се състои от близки на Ангел хора. Много сме различни и като професии, и като характери. Повечето сме семейни, с по три деца. Имаме лекар, юрист, фармацевти, хора със собствен бизнес, хора, занимаващи се с рекламна дейност, с ресторантьорство и други. Голяма част от нас сме интензивно работещи, със страшно много ангажименти, но намираме време и за участие в каузата, подготовката и реализацията ѝ.

Макар различията ни, се стиковахме бързо, разпределяме си задачите по равно. Аз съм нещо като медиатор на групата, може би защото ми имат доверие.

– Как се прави такова мащабно събитие и има ли аналог, само по себе си?

В първата година бяхме повече хора и тъй като времето беше ограничено, се справихме с организацията за две седмици. Тогава затруднението ни бе, че тепърва трябваше да създадем контакти и разчитахме повече на собствените си познанства. Сега сме разпознаваеми и много хора, които осъзнават колко е хубаво да помагат, сами ни търсят, за да се включат.

Организацията протича стиковано: разпределяме си заведенията, договаряме параметрите със собствениците и пак разпределено зареждаме обектите с каквото е необходимо – кутии, стикери и т.н.

Аз лично не знам да се провежда подобна инициатива никъде другаде. Не сме я заимствали от някъде и сме много щастливи, защото намерихме голяма подкрепа в лицето на заведенията и обектите.  

– Какво коства на всички членове на фондацията това събитие?

Мога да говоря за себе си, но… не смятам, че съм се лишила от нещо. За мен това е нещо, което си заслужава да правя, защото виждам какъв е резултатът и как инициативата се превръща в обща вълна на доброто. Емоционално ми коства много, защото изживявам всяка история и диагноза лично.

Всички ние знаем, че има смисъл да поддържаме фондацията. Тя е огромен пример и за децата ни, които растат покрай благотворителните каузи, водим ги по срещите и на събитията, помагат и са съпричастни.

– Какви събития са включени в тазгодишната Нощ и как тя обединява Пловдив, заведенията, хората?

Тази година са включени над 120 заведения не само от Пловдив, но и от околността. Обектите също са много и предлагат различни дейности – аптека, салон за красота, зъболекар, лекар и други. На 16 септември ще се проведе и футболен куиз.

На 17-ти, до Джумаята, от 11:30 часа отново ще има канго тренировка. Към благотворителния ни базар, разположен на сцена „Ядрото“ в „Капана“, освен хенд мейд авторите ще има и работилници за деца, сред които театрална, за рисуване, по математика.

– Разкаже ни малко повече за Музикалното бинго – една от интересните артистични идеи в събитието.

Музикалното бинго ще стане традиционно за „Нощ на Ангелите“.  Организатор, осъществител и водещ е Стефан Лозанов. По-различното при него е, че се провежда на цялата ул. „Абаджийска“ в „Капана“, където клиентите на всички заведения се превръщат в участници. Раздават им се талони, но вместо числа, трябва да намират песни. Има награди и хората много се забавляват. Всички средства от продажбите на талоните отиват за каузата, поради което доста от клиентите си купуват по 10-20. Това е може би най-веселата част от цялата инициатива.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: