„Нощ на ангелите“ с престижна награда

„Нощ на ангелите“ с престижна награда

юни 12, 2023

Годишните награди на на Федерация Български пациентски форум – „Даниела Сеизова – в името на живота“, се проведоха за 12-ти път в понеделник вечер в София.

Кампанията „Нощ на ангелите“ спечели заслужена награда в категория „Бизнесът в подкрепа на една кауза“. Благотворителната инициатива успя за втора поредна година да разгърне своя огромен потенциал и да увлече хиляди пловдивчани в подкрепа на нуждаещите се от помощ свои съграждани.

Председателят на федерацията и учредител на наградите Иван Димитров сподели, че той и неговите колеги са впечатлени и щастливи от успеха на пловдивската инициатива, тъй като, по думите му, в днешно време почти няма организации, които да развиват толкова мащабни кампании доброволно и безвъзмездно.

Димитров изтъкна и факта, че Федерация Български пациентски форум работи по същия начин. С отдадени на каузите хора, които във всекидневието си имат различни професии и ангажименти, но ги обединява мисията за правене на добро.

Наградата от страна на победителите получиха Гергана Налджиева, Радост Димитрова и Даниел Аргилашки.

„За нас е огромна чест и висока оценка да получим тази награда, защото тя е признание, че доброто съществува. Благодарим на всички хора с големи сърца, които направиха така, че „Нощ на ангелите” да се проведе за втора поредна година и отново да помогне на хора в нужда“, споделиха организаторите на инициативата.

Благотворителната „Нощ на ангелите“ тази година успя да събере 61 173 лева за лечението на петгодишния Божидар, диагностициран с аутизъм. Над 100 заведения и търговски обекта в Пловдив и други градове се включиха в инициативата, като дариха част от оборота си, направен в Деня на Вяра Надежда и Любов – 17 септември.

За лечението на Божидар в чужбина бях необходими 80 000 лева. Тъй като отделно по сметката му бяха събрани още 36 709 лева, семейството му предложи с остатъка от събраните средства да бъде подкрепен друг в нужда. Така остатъкът от парите беше дарен за двегодишния Ивайло Чалъков. Той е с рядка вродена аномалия на крака и се нуждае от средства за поредица от скъпоструващи операции в чужбина, за да може да проходи.

Миналата година инициативата успя да обедини Пловдив за първи път по този начин и да събере близо 70 000 лева за лечението на 34-годишния Ангел Краевски – баща на три деца, диагностициран с остра миелоидна левкемия. През лятото той се прибра вкъщи след едногодишно лечение в чужбина и вече е в ремисия.

Мисията на учредените награди „Даниела Сеизова – в името на живота“ е да отличава и поощрява пациентските организации, медиите и представителите на бизнеса, ангажирали се да отделят от времето си в подкрепа на каузи от полза на общественото здраве. За целта бяха обособени 12 категории, а компетентно жури оценяваше номинираните.

Ето кои бяха и всички номинирани по категориии:

Печатно издание: Вестник „Трета възраст“, Вестник „Капитал“, Вестник „Дума“.

Онлайн медия: „Господари на уеба“, Полина Тодорова – „Медикъл нюз“, Puls.bg, Clinica.bg, Code health TV.

Радио: Гергана Хрисчева – БНР, Дарик – „Най-добрите лекари“.

ТВ репортаж/предаване/рубрика: Марина Цекова – Нова тв, „Социална мрежа“ – Нова нюз, Християна Стефанова – България он еър, „120 минути“ – бтв, Бесте Сабри – бтв – „Цената на майчинството“.

Цялостен принос: „100% будни“, Кристина Газиева – бтв – „Спасените“, Иван Янев – БНТ – влиза като доброволец в COVID отделението в казанлъшката болница.

Лекар на 2020: проф. Златко Кълвачев – вирусолог – за спокойствието, което дава на своите пациенти; проф. Паскалев – заради усилията му за откриване на пациенти с болест на Фабри; д-р Михаела Досева – защото е най-добрият личен лекар на Света – личният лекар, който винаги си вдига телефона, който не отказва домашно посещение и по време на всички КОВИД вълни не изостави своите пациенти.

Институция: Проф. Евгения Христакиева – за включване на лечението за гноен хидраденит за заплащане от Здравната каса, Борец за правата на пациентите: „Капачки за бъдеще“.

Смело сърце: Ивелина Дачина – онкоболно момиче, което помага на други пациенти да намерят път и лечение; Филип Кънев – Филип се ражда в началото на седмия месец и се ражда с тегло едва 1.100кг, и с тежката диагноза Детска церебрална парализа. Рехабилитациите му започват още от кувиоза, всеки ден ,освен ако не е с 40 градуса температура (както казва майка му),претърпял е множество операции в чужбина и у нас и благодарение на неуморните усилия на родителите си , днес Филип е едно прекрасно ,умно момче, може да ходи самостоятелно , дори и да тича.

Пациент или пациентска организация: Ina Marinova, Шенай- Сесил Димитрова, Sevdalina Ivanova администратори – „Купи от майка на дете с увреждания“; Нели Николова – „стъкленото момиче“ – Въпреки, че е като от стъкло заради заболяването си остеопороза, след 8 счупени прешлена и няколко операции , тя е отново на крака и води пълноценен живот- Ники с погачите.

Човек с голямо сърце – известна личност в подкрепа на кауза: Марта Вачкова – в подкрепа на жените с остеопороза; Лео Кадели – „Приятели, помагайте!“; Владимир Искров – ст.треньор на БКХУ „Левски“ – благотворителната инициатива за закупуването на специализиран бус за спортистите от баскетболния клуб „Левски“ за хора с увреждания (Мойсей Стойчев, Лео Бианки, Играта, Спенс, Мария Илиева).

Бизнесът в подкрепа на кауза: „Нощ на ангелите”. Благотворителната инициатива се провежда за втора поредна година и обединява бизнеса и гражданите; Дженезис Фарма – за информационната кампания в подкрепа на пациентите с болест на Фабри, за непрекъснатите усилия за идентифициране на пациенти с рядкото заболяване.

Най-добър разследващ материал: Тина Ивайлова – Как лекарства без рецепта могат да те пратят в ареста?Тина Ивайлова – Под прикритие във фондацията, която събира пари за болни деца.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: